Чому індивідуальна свобода та автономія права існують і зникають разом

Автор(и)

  • Б. Мелкевік Університет Лаваль, Canada
  • А. Мелкевік Університет «Квінз», Canada

DOI:

https://doi.org/10.21564/2227-7153.2016.1-2.182609

Ключові слова:

автономія права, ісландське право, індивідуальна свобода, право суддів і право юристів, римське право, вирішення конфліктів

Анотація

У статті право розглядається як практичне мистецтво, яке повинно бути автономним для того, щоб найкращим чином виконувати своє головне завдання – вирішення конфліктів як у залі суду, так і поза нею. На сьогодні домінуючими є підходи, згідно з якими право відіграє роль певного інструмента, зазвичай пов’язаного з цінностями справедливості та дієвості. Проте ми неминуче щось втрачаємо, якщо розглядаємо право тільки в подібному інструментальному сенсі. Щойно ми починаємо розуміти його суто в такому значенні (незалежно від шляхетності поставлених цілей), наша індивідуальна автономія невдовзі опиняється під загрозою. Між автономією індивідів та автономією права дійсно є паралель – ці два види автономії існують і зникають разом. Індивіди не можуть бути по-справжньому вільними, коли право є майданчиком для дії зовнішніх сил, навіть якщо цими силами є правотворці, обрані відповідно до демократичної процедури. Таким чином, ставиться під сумнів класична модель ототожнення волі правотворця із правом, або переконання у тому, що правотворці виступають від імені спільноти. Необхідно, щоб люди самі були господарями права. Цього можна досягнути за допомогою сильних юристів і наявності процесуальних обмежень, що дають змогу юристам примусити суддів і правотворців загалом підкоритися автономії права.

Біографії авторів

Б. Мелкевік, Університет Лаваль

доктор права, професор юридичного факультету

А. Мелкевік, Університет «Квінз»

науковий співробітник

Посилання

Tomlins C. How Autonomous Is Law? Annu. Rev. Law Soc. Sci., 2007, vol. 3.

Friedman D. The Machinery of Freedom: Guide to a Radical Capitalism. Open Court Publishing Company, 1989, ch. 44.

Fuller L. American Legal Philosophy at Mid-Century: A Review of Edwin W. Patterson’s «Jurisprudence, Men and Ideas of the Law», Journal of Legal Education, 1954, vol. 6, no. 4.

Berman H. The Struggle of Soviet Jurists against a Return to Stalinist Terror. Slavic Review, 1963, vol. 22.

Fuller L. The Morality of Law, New Haven: Yale University Press, 1969.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-04

Номер

Розділ

СУЧАСНЕ ПРАВОРОЗУМІННЯ