Вочевидь несправедлива (але й вочевидь справедлива) війна

Автор(и)

  • Константінос Папагеоргіу Афінський національний університет імені Каподістрії, Греція

DOI:

https://doi.org/10.21564/2707-7039.1.307635

Ключові слова:

агресія, справедлива війна, пропорційність, легітимність, відповідальність

Анотація

У статті оцінюється законність і справедливість війни в Україні. Це робиться для того, щоб відхилити аргументи Росії на користь вторгнення і довести право України захищатися від російської агресії, як з точки зору міжнародного права, так і в контексті теорії справедливої ​​війни. На справедливу причину може посилатися Україна, але не Росія. Твердження російських офіційних осіб про глибинні причини війни, очевидно, були лише приводом. Але чи пропорційний опір українців? Оборонна війна України є вочевидь легітимною ще й тому, що не було мирної альтернативи для відбиття незаконного нападу Росії. Україна в принципі має право зробити все необхідне, щоб дати відсіч російським військам і звільнити свої території. Вона не може бути змушена прийняти компромісну мирну угоду, як деякі припускають, навіть якщо такий курс буде в її власних інтересах або в інтересах Заходу чи всього світу. Ніхто не має права примушувати країну, яка захищається, до згоди заради миру – хоча вона як суверенна країна має право обрати мир на будь-якому етапі війни, якщо вважає, що це в її інтересах. Ще одне складне моральне питання стосується позиції Заходу та європейських країн, які цілком резонно відчувають солідарність з Україною. Така позиція пов’язана з певним ризиком і дорогою ціною через санкції, запроваджені Сполученими Штатами та Європейським Союзом проти Росії. Внутрішньополітичні наслідки санкцій і питання енергетичної безпеки створюють значні виклики, особливо для Заходу, і це параметр, який, безумовно, потрібно враховувати, але він не є першочерговим. Морально важливе питання полягає в тому, чи мають ліберальні політики морально-політичний обов’язок виявляти солідарність з Україною. Відповідь – так, оскільки демократичні держави, які поважають свободу та верховенство права, мають не лише негативний обов’язок не підривати незалежність і суверенітет інших держав, але й позитивний обов’язок підтримувати держави, які намагаються захистити та зміцнити свою свободу, наприклад, пропонуючи військову допомогу чи вводячи санкції. Це їхній обов’язок – сприяти розвитку відносин незалежності та рівності свободи між державами.

Біографія автора

Константінос Папагеоргіу, Афінський національний університет імені Каподістрії

почесний професор філософії права, Школа права

Посилання

Bazargan-Forward, Saba. “War Ethics and Russia’s Invasion of Ukraine.” In “Philosophers on the Russian Attack on Ukraine.” Daily Nous. https://dailynous.com/2022/03/02/philosophers-on-the-russian-attack-on-ukraine/.

Chotiner, Isaac. “Jeffrey Sachs’s Great-Power Politics. The Economist Discusses What the U.S. Gets Wrong About Putin and the War in Ukraine.” The New Yorker, February 27, 2023. https://www.newyorker.com/news/q-and-a/jeffrey-sachss-great-power-politics?utm_source=onsite-share&utm_medium=email&utm_campaign=onsite-share&utm_brand=the-new-yorker.

Dworkin, Anthony. “International Law and the Invasion of Ukraine.” European Council of Foreign Relations. February 25, 2022. https://ecfr.eu/article/international-law-and-the-invasion-of-ukraine/.

Green, James A., Christian Henderson, and Tom Ruys. “Russia’s Attack on Ukraine and the jus ad bellum.” Journal on the Use of Force and International Law 9 (1) (2022). https://www.tandfonline.com/toc/rjuf20/9/1.

Habermas, Jürgen. “Indignation. The West’s Red Line Dilemma.” Reset Dialogues on Civilizations. May 6, 2022. https://www.resetdoc.org/story/jurgen-habermas-war-indignation-west-red-line-dilemma/.

Habermas, Jürgen. “Krieg und Empörung.” Süddeutsche Zeitung. April 29, 2022. https://www.sueddeutsche.de/projekte/artikel/kultur/das-dilemma-des-westens-juergen-habermas-zum-krieg-in-der-ukraine-e068321/?reduced=true.

“Hugo Dixon: War Boosts Need for ‘Green Marshall Plan.’” Reuters. https://www.reuters.com/breakingviews/dixon-war-boosts-need-green-marshall-plan-2022-03-11/.

“Jeffrey Sachs: The West’s Dangerous Narrative About Russia and China, and the Urgent Need for a Draft Peace Agreement: The Great Game in Ukraine is Spinning Out of Control.” Meta. https://metacpc.org/en/jeffrey-sachs-2/.

Kant, Immanuel. “Toward Perpetual Peace.” In Practical Philosophy. Translated and edited by Mary J. Gregor, general introduction by Allen Wood. Cambridge: Cambridge University Press, 1996.

Papageorgiou, Konstantinos A. “Legitima auctoritas, Krieg und Demokratie.” In the forthcoming volume edited by Armin Engländer - Frank Saliger, Autorität und Autoritarismus. Stuttgart: Steiner Verlag, 2023.

Papageorgiou, Konstantinos A. War and Justice. A Political Philosophy for World. Athens: Polis, 2008.

Ripstein, Arthur. Kant and the Law of War. Oxford: Oxford University Press, 2021.

Roosevelt Corollary to the Monroe Doctrine, 1904. https://history.state.gov/milestones/1899-1913/roosevelt-and-monroe-doctrine.

Snyder, Timothy. Bloodlands, Europe between Hitler and Stalin. Vintage, 2015.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-13

Номер

Розділ

ПРАВО І ВІЙНА: ГОЛОСИ ФІЛОСОФІВ