Право і дар: феноменологія правового досвіду

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.21564/2707-7039.1.275623

Ключові слова:

досвід права, дар, безцінне, взаємне визнання, гідність

Анотація

Стаття має на меті розкрити специфіку правового як такого в його відмінності від політичного чи економічного з феноменологічної точки зору, тобто визначити, що являє собою досвід права і яке його місце в нашому досвіді в цілому.

Ключове припущення полягає в тому, що в той час як політичне та економічне ґрунтуються на логіці еквівалента, яка передбачає встановлення балансу виходячи із співвідношення сил або взаємозамінних благ, досвід права є принципово антиутилітарним і підпорядкований радше логіці надлишку, або дару.

Ця ідея розгортається в три етапи. Перша частина статті визначає місце дару в людському досвіді як такому. Другий розділ присвячено проясненню місця права в нашому фундаментальному досвіді та зв’язку між досвідом права та досвідом дару. У заключній частині порушується питання про трансформацію людського досвіду в сучасному світі та відповідні перспективи права.

Авторка стверджує, що право вкорінене в структурі нашого фундаментального досвіду, або способу буття у світі. Останній полягає у відкритості до безкінечної інакшості Іншого і в цьому сенсі підпорядковується логіці дару. Водночас ця відкритість ніколи не гарантується, що й породжує досвід права. Націлене на підтримку логіки надлишку, або дару, право виявляється не просто одним із аспектів досвіду, а умовою досвіду як такого. Разом з тим сьогодні, в умовах поширення ринку та властивої йому логіки еквівалентності на всі сфери життя, досвід права, підпорядкований протилежній ідеї, а з ним і досвід як такий, опиняється під загрозою.

Біографія автора

Nataliia Satokhina, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

кандидатка юридичних наук, доцентка кафедри теорії і філософії права

Посилання

Agamben, Giorgio. State of Exception. Translated by Kevin Attell. Chicago & London: The University of Chicago Press, 2005.

Gadamer, Hans-Georg. Truth and Method. 2nd ed. Translated by Joel Weinsheimer and Donald G. Marshall. London and New York: Continuum, 2004.

Habermas, Jürgen. “The Concept of Human Dignity and the Realistic Utopia of Human Rights.” Metaphilosophy 41, no. 4 (2010): 464–80.

Heidegger, Martin. Being and Time. Translated by Joan Stambaugh. New York: State University of New York Press, 1996.

Hénaff, Marcel. The Philosophers’ Gift: Reexamining Reciprocity. Translated by Jean-Louis Morhange. New York: Fordham University Press, 2020. Epub.

Hénaff, Marcel. The Price of Truth: Gift, Money, and Philosophy. Translated by Jean-Louis Morhange and Anne-Marie Feenberg-Dibon. Stanford: Stanford University Press, 2010.

Lebech, Mette. “On the Problem of Human Dignity.” Bioethics Outlook 21 (4) (2010). https:// mural.maynoothuniversity.ie/2374/.

Levinas, Emmanuel. Totality and Infinity. An Essay on Interiority. 20th ed. Translated by Alphonso Lingis. Pittsburgh: Duquesne University Press, 2007.

Posner, Richard. Economic Analysis of Law. Boston: Little Brown, 1973.

Ricoeur, Paul. The Course of Recognition. [In Russian.] Translated by Irina Blauberg and Irena Vdovina.

Moscow: Rossijskaja politicheskaja jenciklopedija, 2010.

Ricoeur, Paul. The Just. Translated by David Pellauer. Chicago: The University of Chicago Press, 2000. Ricoeur, Paul. “Love and Justice.” Philosophy and Social Criticism 21, no. 5/6 (1995): 23–39. Sandel, Michael J. Justice: What’s the Right Thing to Do? New York: Farrar, Straus and Giroux, 2010. pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-23

Номер

Розділ

ФЕНОМЕНОЛОГІЯ ПРАВОВОГО ДОСВІДУ