Вимога послідовності: зміст і роль у правовому регулюванні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.21564/2227-7153.2019.2.204853

Ключові слова:

послідовність, нормотворчість, застосування права, верховенство права, правова визначеність, права людини

Анотація

У статті зроблена спроба з’ясувати зміст та роль послідовності як вимоги, що випливає із принципу правової визначеності. Автор демонструє імплікації послідовності на рівні нормотворчості, застосування права та тлумачення права, піднімає питання про роль послідовності у межах горизонтальних правовідносин. Автор ставить завдання з’ясувати,
яку інструментальну цінність несе ця вимога за умови її дотримання та які наслідки для правової системи у разі її недотримання.
Дослідження здійснюється на підставі аналізу зарубіжної та вітчизняної літератури, аналізу джерел м’якого права договірних органів з прав людини, а також судової практики. Констатується, що наявні матеріали дають можливість ознайомитись лише із деякими аспектами послідовності як правової вимоги, яка, зокрема, конкретизується у галузях та правових інститутах систем національного, наднаціонального та міжнародного права. Автор досліджує різні тлумачення «послідовності» у загальному ужитку та з’ясовує, що усі аспекти тлумачення цього терміна проявляють себе тією чи іншою мірою у праві. Послідовність як вимога, що випливає із принципу правової визначеності, сприяє тому, що передбачуваність та довіра як важливі стовпи соціальної взаємодії втілюються. Це є актуальним і у взаємовідносинах між людиною і державою. Зокрема, послідовність у межах законотворчості як провідному засобі втілення державної політики полягає у збереженні однакових правил поведінки протягом тривалого часу без необґрунтованих змін, скасування чи повернення дії норм у часі. Тут автор актуалізує питання про правове регулювання у ситуаціях загроз для правопорядку держави (окупація території, збройні конфлікти тощо).

Послідовність при застосуванні та тлумаченні норм права означає постійну неупередженість суб’єктів правозастосування. Акцентується увага на відповідальній ролі судів у сприянні єдиному застосуванню. Послідовність є актуальною вимогою, яка сприяє визначеності у приватноправових відносинах, що вимагає подальшого дослідження.

Біографія автора

К. Буряковська, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

доктор філософії у сфері права, асистентка кафедри
теорії і філософії права

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ПРАВО У МІНЛИВОМУ СВІТІ